12 August 2013

Stoppa kol-lobbyns expropriering - rädda Sorb Lusatia!


Sprid denna kampanj!
SIGN PETITION HERE >>>


Mottagare:
Fredrik Reinfeldt, Prime Minister
Annie Lööf, Näringsminister
Joachim Gauck, Förbundspresident
Stanislaw Tillich, Ministerpresident i Sachsen 


Bli en av hundratals som skriver under på detta och be nu även dina bekanta stödja kampen med sina underskrifter.


Vi kräver en ny gruvlag.  Många fler samhällen i Sorbiska Lausitz kommer att förstöras under trycket av den gruvlag som infördes under nazisttiden. 136 samhällen och kulturlandskap har förstörts på grund av brunkolen. Trots att det finns förnyelsebara alternativ. Mer än 30,000 människor har tvångsförflyttats i Lausitz för att ge 1900 arbetstillfällen i kolbrytningen. Den här skandalen har visats i MDR-reportaget "Brunkolsvansinnet.
 
Rädda Sorb Lusatia! Som tysk statstelevision nyligen avslöjade så har oersättliga kulturlandskap och många samhällen förstörts och fortsätter förstöras på grund av lagar från Nazitiden. Sorber är den minsta slaviska folkgruppen och är en nationell minoritet som lever i Tyskland i regionen Lusatia. De har brukat och levt i området i mer än 1500 år, ständigt under tysk press på dem att ge upp sin egen slaviska kultur. Den gällande lagstiftningen som inte har upphört sedan den instiftades under Nazitiden har möjliggjort att konfiskera privat egendom och fastigheter liksom kommersiella fastigheter i Lusatia i en enorm omfattning fram till våra dagar. Det ursprungliga syftet med lagstiftningen var att förse Hitlers krigsmaskin med brunkol från Lusatia. Men idag har den tyska staten använt samma lagstiftning för att tillåta den svenska statliga energijätten Vattenfall att förstöra ett område i Lusatia av Luxemburgs storlek]
 
Endast med stöd av Hitlers exproprieringslagstiftning kan den svenska statliga koncernen Vattenfall forcera fram sin brunkolsbrytning. De sorbiska samhällena Rowno/Rohne, Mulkecy/Mulkwitz och Slepo/Schleife hotas av dagbrottet Nochten II. Mer än 1500 år av Lusatias slaviska historia präglas av tvångsgermanisering och tyska markstölder. Efter hotet från nazisterna är dagens överdrivna kolbrytning det största hotet mot de sorbiska och vendiska folken.

Ett sorbiskt EU memorandum överräcktes personligen till EU kommissionens president José Manuel Barroso i Bryssel. En petition av Lausitzer Allianz (Förenade Lausitz) har också lämnats till ministerpresidenten i Sachsen, gruppledarna i den tyska Riksdagen, Bundestag, och till gruppledarna i parlamentet i Sachsen och Brandenburg.

 

psijaselny póstrow/ Med vänlig hälsningHanzo Wylem-Kell/ Hannes Wilhelm-Kell
(Lausitzalliansen, Ordförande)


Tomaš Kappa/ Ralph Th. Kappler
(Lausitzalliansen, Styrelsemedlem)


Further Information:
https://independent.academia.edu/RalphThomasKappler

No comments: